Аутсорс в житті та агробізнесі: основні паралелі

Аутсорс в житті та агробізнесі: основні паралелі

Сьогодні людина близько 60% усіх побутових процесів віддає на аутсорс, як запевняють нас останні статистичні дослідження та соцопитування. За даними журналу Fortune, у бізнесі близько 90% західних компаній передають на аутсорс хоча б один бізнес-процес.

В Україні цифри дещо скромніші — близько 25%. Агробізнес аж ніяк не виключення, він теж поступово переходить на рейки оптимізації процесів та делегування певних функцій стороннім фахівцям.

Ми виділили схожі процеси в житті та агробізнесі, які в світовій практиці передаються на аутсорс.

Наша історія. Сіли, порахували на стейках.

Три роки тому за вечерею один наш клієнт (фермер, що купував у нас хімію) скаржився на свого агронома. Бідолаха перевищив норму препарату і "спалив" частину поля. Матів звучало багато — можна порівняти з кількістю цифр у числі Пі. Якщо перевести розмову в цензурне русло, основна думка звучала так: "Добре було б зняти цей тягар зі своїх плечей і покластися на когось толкового".

- Давайте ми візьмемо всі операції по захисту рослин собі в аутсорсинг?— спонтанно вирвалося в нас.

- Та Ви що, хлопці, як я таке віддам,— уже без числа Пі відповів фермер.

І тут нам принесли стейк, один із кращих стейків у місті.

аутсорс в житі

- Сан Санич, от скажіть, а як часто Ви самі собі готуєте стейк?— продовжили діалог ми.

- Не пригадую, коли востаннє робив… треба в жінки спитать,— замислився аграрій.

- А як часто їсте стейк?

- Раз на тиждень, мабуть.

- Сан Санич, ну а Ви знаєте офіціанта, який нас обслуговує?

- Ні, не знаю.

- А кухаря, який тут готує?

- Хлопці, Ви знущаєтесь?

- Ну а постачальника продуктів у цей ресторан?

- Точно ні.

- Але Ви збираєтеся їсти цей стейк?

- Ну тепер я вже й не знаю…

- Ви довірили людям, яких не знаєте, нагодувати Вас?

- Виходить, що так.

- А ви знали, що щорічно, за даними FAO, кожна десята людина у світі захворює харчовим  отруєнням, з них півмільйона вмирає?

- Хлопці, до чого це Ви?

- Розумієте, Сан Санич, ми кожен день довіряємо свій шлунок, та що там шлунок — життя — аутсорсу. Ресторани, медицина, водії, готелі, навчання, прибирання і т.д. Більш того, ми своїх дітей довіряємо аутсорсерам: дитячий садок, школа, університет. Ми б не встигали жити, якби робили все самі. Так чому ми так боїмося віддати частину роботи партнерам і звільнити свій час?

Відтоді ми дійсно почали надавати послуги аутсорсингу із захисту рослин.

Цей же клієнт досі в нас просто закуповує хімію й поміняв уже трьох агрономів, але ми посперечалися, що незабаром він стане нашим клієнтом. Вгадайте, на що посперечалися :).